Hoe werkt contactlijm? In dit artikel vertellen we je alles over deze heavy-duty lijm. Wat voor lijm is het, waar gebruik je het voor en welke andere flexibele lijm kan een goede optie zijn voor jouw klusproject?
Contactlijm is een flexibele lijm die je aanbrengt op twee verschillende oppervlakken. Vroeger werd deze lijm gemaakt op basis van rubber, maar tegenwoordig wordt het gemaakt van verschillende andere stoffen. Contactlijm geeft een sterke en permanente hechting op vele verschillende materialen, vooral niet-poreuze oppervlakken.
Er zijn vele verschillende samenstellingen van deze lijm soort, en elke lijm is geschikt voor andere soorten projecten, maar over het algemeen kun je contactlijmen onderverdelen in twee categorieën: op oplosmiddelbasis en op waterbasis.
- Contactlijmen die gebaseerd zijn op basis van oplosmiddelen, geven vluchtige stoffen af en moeten in een goed geventileerde ruimte worden aangebracht.
- Contactlijmen op waterbasis geven geen vluchtige stoffen af en kun je gebruiken zonder extra veiligheidsmaatregelen. Voor de rest werken ze allebei precies hetzelfde.
Contactlijm gebruik je voor allerlei soorten grote en kleine projecten. Het is een goede keuze voor zwaardere projecten zoals het verlijmen van laminaatvloeren of het installeren van werkbladen, maar ook voor kleinere klusjes zoals het repareren van een schoen.
Grote hoeveelheden contactlijm zijn handig als je veel moet lijmen, maar ze kunnen uitdrogen als je ze te lang laat staan. Voor kleinere reparatiewerkzaamheden kun je daarom beter een kleinere fles aanschaffen. Met een beetje kom je al een heel eind, dus zelfs een klein flesje is vaak genoeg voor meerdere projecten.
Bij Loctite vind je ook nog andere soorten lijmen die perfect zijn voor de kleinere huishoudelijke reparaties. Overweeg je een contactlijm vanwege de flexibiliteit van de verlijming? Dan kun je ook kiezen uit één van onze andere flexibele lijmen.
Bovenstaande lijmen zijn makkelijk in gebruik – je brengt de lijm aan, je wacht even, en klaar.
Wil je contactlijm gebruiken, dan ga je anders te werk. Contactlijm gebruiken is ook makkelijk, maar werkt net iets anders dan andere superlijmen. Een contactlijm breng je aan op beide oppervlakken, en heeft tijd nodig om te drogen en kleverig te worden voordat je de twee onderdelen aan elkaar plakt. Welke soort contactlijm je ook kiest, de aanbrengmethode is hetzelfde.
Zo ga je te werk:
- Maak de twee oppervlakken schoon en droog.
- Als de oppervlakken erg glad zijn, kun je deze opruwen met een schuurpapiertje of een vijl.
- Breng een dun laagje lijm aan op beide oppervlakken. Gebruik een plat stokje van hout of plastic.
- Wacht drie tot tien minuten zodat de lijm kleverig wordt (de droogtijd kan verschillen, lees de gebruiksaanwijzing voordat je begint).
- Druk de delen stevig op elkaar, klem ze indien nodig vast.
- Laat de lijm minimaal twee uur drogen. Ook hier geldt weer: de droogtijd kan per lijm verschillen, dus lees de gebruiksaanwijzing.